Hypotheekaanvragen onder senioren sterk gestegen

Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers is in het laatste kwartaal van 2020 met 14 procent gegroeid in vergelijking met het derde kwartaal. Het aantal aanvragen van 55-plussers bedraagt bijna een kwart van alle hypotheekaanvragen. Deze groep wil profiteren van de historisch lage rente door hun hypotheek over te sluiten, bijvoorbeeld voor een verbouwing of het verzilveren van de overwaarde. Ruim zes op de tien ouderen die zich oriënteren op een (nieuwe of gewijzigde) hypotheek zegt de overwaarde op hun woning binnen twee jaar te willen benutten. Meer dan de helft (51 procent) geeft daarbij aan de overwaarde te willen benutten voor de aankoop van een nieuw huis en 12 procent beschouwt het als een mooie aanvulling op het pensioen, blijkt uit eigen cijfers en onderzoek van De Hypotheker.

Bijna één op vier hypotheekaanvragen afkomstig van 55-plusser

De historisch lage kapitaalmarktrentes en concurrentie tussen geldverstrekkers hebben de hypotheekrente in 2020 en ook in de eerste periode van 2021 naar een laagterecord gedrukt. Veel 55-plussers willen hiervan profiteren door hun hypotheek over te sluiten. Deze ontwikkeling is al langer gaande en zette zich in het vierde kwartaal voort. Zo is 38 procent van de hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters en daarbij steeg het aantal ouderen dat hun hypotheek wil oversluiten met 23 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Het kopen van een nieuwe woning is niet voor alle 55-plussers een optie, vanwege de hoge huizenprijzen en het krappe aanbod van seniorenwoningen. Deze groep kiest er daarom steeds vaker voor de woning te verbouwen, zodat zij langer in hun huidige woning kunnen blijven wonen met eventuele levensloopbestendige maatregelen. Het aantal hypotheekaanvragen voor het verbeteren van de woning is in het vierde kwartaal met 27 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Voor veel 55-plussers die zich oriënteren op een hypotheek voor de aankoop van een volgende woning geldt dat zij liever op een andere locatie (24 procent) of kleiner willen gaan wonen (15 procent). Van deze groep vindt ruim één op de vijf dat hun woning niet geschikt om ook in de toekomst te blijven wonen. Ruim een kwart (29 procent) zou het liefst gelijkvloers wonen en ruim één op de vijf (22 procent) 55-plussers vindt het belangrijk vlakbij voorzieningen als winkels, culturele voorzieningen en het openbaar vervoer te wonen. Bijna de helft (44 procent) verwacht echter dat dit lastig wordt, omdat er weinig beschikbare (senioren) woningen zijn, de woningen te duur zijn en/of dat beschikbare woningen niet aan hun woonwensen voldoen.

“De vraag naar seniorenwoningen overtreft al enige tijd het aanbod. Zo zegt meer dan de helft van de 55-plussers die zich bij ons op een nieuwe hypotheek oriënteren dat zij hun overwaarde zouden willen benutten om te verhuizen. Vanwege de hoge huizenprijzen en de schaarste aan geschikte woningen blijven zij echter noodgedwongen langer in hun huis wonen. Dat is ongunstig voor de doorstroming op de huizenmarkt”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Logischerwijs kiezen steeds meer senioren er nu voor om de huidige woning te verbouwen en toekomstbestendig te maken. Het aantal senioren zal door de vergrijzing alleen maar toenemen en het is daarom van groot belang dat er seniorenwoningen worden bijgebouwd. Als deze groep huizenbezitters in beweging komt, komen er immers óók meer woningen vrij voor starters en doorstromers.”

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie