Uit onderzoek van de Belastingdienst in 2019 blijkt dat meer dan de helft van de gescheiden stellen fouten maakt in de belastingaangifte. Nu het aantal online scheidingen het afgelopen coronajaar is toegenomen, is dat extra zorgelijk. Met name bij online-scheidingen bestaat namelijk het risico dat ex-partners uit onwetendheid zaken over het hoofd zien, waardoor zij fiscale voordelen mislopen. Zo kan ‘het in stand houden’ van een fiscaal partnerschap voor de rest van het jaar, gunstig uitpakken bij de belastingaangifte. De vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) wil de mensen die in 2020 (online) zijn gescheiden erop attenderen dat zij nog gezamenlijk aangifte kunnen doen en zich bewust zijn over wat fiscaal het meest gunstig is voor beide partijen. De belastingaangifte dient vóór 8 mei te zijn ingediend.
Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS: “Tot het moment dat de aanstaande ex-echtgenoten het verzoek tot echtscheiding hebben ingediend en woonachtig zijn op hetzelfde, doen de ex-partners nog samen de belastingaangifte. In de gezamenlijke aangifte moet worden aangegeven wie de hypotheekrenteaftrek toekomt. Slim omgaan met de beëindiging van het fiscaal partnerschap kan lonen. Zo kan het interessant zijn om voor het hele jaar nog fiscaal partner te blijven, maar ook nadelig omdat er dan nog geen aanspraak kan worden gemaakt op het kindgebonden budget, huur- of zorgtoeslag. In de gevallen dat echtgenoten vanwege de coronamaatregelen de scheiding zelf online hebben geregeld, willen we hen erop attenderen alert te blijven op de fiscale voor- én nadelen en de mogelijkheden van maatwerk bij fiscale vraagstukken. Al dan niet in samenspraak met een fiscalist geven onze leden (online) advies op VERDER-online.”
Scheidingsmediation wint terrein
Bij ruim 40% van de vFAS leden is het aantal echtscheidingsmediations het afgelopen jaar gelijk gebleven. Bij een kleine 20% is deze zelfs toegenomen. Hieruit trekt de vFAS de voorzichtige conclusie dat de tendens, om een mediator in te zetten bij een scheiding, zich voortzet. De kans op emotionele schade bij ex-partners en kinderen, die door mediation significant afnemen, spelen hierbij een belangrijke rol.
Over de vFAS
De leden van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators – de vFAS – zijn advocaat en vanuit die hoedanigheid onderworpen aan de regels van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Aangesloten advocaten houden zich eveneens aan de vFAS-gedragsregels voor de mediator. De vFAS is een samensmelting van de verenigingen VPFA en VAS en bestaat in haar huidige vorm sinds 2003. De vFAS heeft 950 leden.