Voorstel om 10.000 woningen bij te bouwen in Hilversum goedgekeurd

De plannen van de gemeente Hilversum om tot 2040 ongeveer 10.000 extra woningen te bouwen, samen met een impuls voor werkgelegenheid en economie zijn goedgekeurd. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft Hilversum aangewezen als een zogeheten sleutelgebied, dat is een gebied in de Randstad waar behoefte is aan extra woningbouw.

VVD-wethouder Floris Voorink en regiobestuurder Alexander Luijten waren aanwezig bij het besluit om het sleutelgebied van Hilversum op de kaart te zetten. De gemeente laat hierover in een persbericht het volgende weten: “Wij zijn blij om te kunnen melden dat dit resultaat positief is. Het geeft Hilversum en Gooi en Vechtstreek nieuwe mogelijkheden in de vorm van capaciteit, kennis en kunde en financiële middelen om voor grote vraagstukken op het gebied van wonen, werken, landschap en mobiliteit een goede oplossingen te bedenken. Dat is goed voor Hilversum en voor de Metropool Regio Amsterdam.” Kristel Klomp, woordvoerder van wethouder Floris Voorink vertelt dat er nog niet veel duidelijkheid is over de nieuwe mogelijkheden: “Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen. We moeten eerst het gesprek aangaan met de raad en de inwoners van Hilversum, pas dan komt er meer duidelijkheid over de plannen.”

Lex van Waarden, raadslid van de lokale fractie van GroenLinks met ‘wonen’ als portefeuille is blij met het goedgekeurde voorstel van de gemeente: “GroenLinks is enthousiast over de aanwijzing van Hilversum als sleutelgebied. Met name omdat dit kansen biedt om woningen te bouwen. Er is grote behoefte aan betaalbare woningen zoals sociale huurwoningen en middenhuur. Bijvoorbeeld voor jongeren, onderwijzers, ziekenhuispersoneel, politie maar ook voor langer thuiswonende ouderen. De aanwijzing van Hilversum als sleutelgebied biedt ook kansen voor het ontwikkelen van mobiliteit, werkgelegenheid en voorzieningen. Allemaal belangrijk voor een goede woon-, werk- en leefomgeving. De komende maanden gaan we als gemeente in gesprek met alle betrokkenen. Eind van het jaar dient er een omgevingsvisie te liggen waarin staat hoe we Hilversum in 2040 zien. Wat GroenLinks betreft blijven we dé Tuinstad van Nederland, een prachtige plek om te wonen.”

Over de omgevingsvisie is nog niets concreets te zeggen omdat de plannen nog helemaal gemaakt moeten worden, maar Lex van Waarden meldt wel: “Het gebied Media Park – wijk Noord is bij de MRA genoemd als een van de plekken in Hilversum waar richting 2040 een transformatie zou kunnen plaatsvinden. Een groot deel van de te bouwen woningen zou daar gerealiseerd kunnen worden.” Over dit gebied gaan de verschillende partijen de komende tijd de mogelijkheden bespreken voor een extra ontwikkeling. De gemeente wil onderzoeken hoe hier meer werk kan komen en hoe men op deze werklocatie kan gaan wonen: “Het moet een plek worden waar jongeren, studenten, middeninkomens en ouderen kunnen komen en waarin de mediasector zich verder kan ontwikkelen.” Aldus Lex van Waarden.

Tekst: Tamar Terpstra Foto: Milou Vollebregt, licentie

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen, wees de eerste!