Een scheiding is een hele vervelende gebeurtenis. Als je dan ook nog eens je huis moet verlaten wordt het alleen maar erger. De grote vraag die dan door je hoofd blijft gaan is; kan ik in mijn huis blijven wonen? Voor iedereen is het antwoord hierop anders. Voor een persoonlijk antwoord hierop is het aan te raden om in gesprek te gaan met een mediator en financieel adviseur.
Het kan voor jou heel fijn zijn om op je eigen vertrouwde plek te blijven wonen. Op deze manier hoeft je niet opzoek te gaan naar een nieuwe woning, wat een hoop stress met zich mee kan brengen in deze toch al roerige tijd. Een voordeel die hierbij komt kijken is dat in het geval jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, er geen overdrachtsbelasting hoeft worden betaald.
Scheiding en huidige woning
Wanneer je heb besloten om zelf in de woning te blijven wonen, is het belangrijk om eerst te kijken naar het inkomen. Goedkoop scheiden is tegenwoordig heel goed mogelijk, maar aan een eigen huis zitten nu eenmaal ook kosten. Heb je voldoende inkomen om de hypotheek te kunnen dragen? Hierover zal de hypotheekverstrekker uiteindelijk uitspraak doen. Om de woning over te kunnen nemen, is het belangrijk dat je ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid kan worden ontslagen. Je dossier zal gezien worden door de geldverstrekker, als het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Hierbij komen regels kijken waar aan gehouden moet worden. De kans dat de hypotheek hierdoor duurder wordt, is aanwezig. In sommige gevallen is de kans dat de woning alsnog verkocht moet worden aanwezig. Een uitzondering op de regels noemen er een ‘explain regeling’, hier mag een hypotheekverstrekker gebruik van maken.
Wat een grote rol speelt bij het blijven wonen in de huidige woning, is de alimentatie. Partneralimentatie wordt meegenomen als inkomen. Echter is dit inkomen wel onzeker. Het kan meewegen in het verstrekken van een hypotheek. Ben je de alimentatie betalende partner, dan wordt deze uitgave gezien als een financiële verplichting, en wordt het hypotheekbedrag lager wat je kan lenen. Daarnaast moet de partner die de woning gaat verlaten, worden uitgekocht wanneer de woning een overwaarde heeft. Het bedrag wordt dan berekend als volgt; het verschil tussen de waarde van het huis en de hypotheekschuld gedeeld door twee. Heeft jullie woning geen overwaarde maar juist een restschuld, dan zal de verlatende partner de helft van de schuld moeten bijleggen. In dit geval is de woning verkopen, vaak de beste oplossing.
Betalen van de uitkoopsom
In het geval de woning een overwaarde heeft, dan is de hypotheekschuld lager dan de waarde van de woning. In deze situatie moet de woning eerst getaxeerd worden, door een erkende taxateur. Het deel dat je dan aan je ex-partner moet betalen kan op twee manieren. Of je bezit voldoende spaargeld om dit te betalen of je zult de hypotheek overnemen. Wanneer het niet mogelijk is om de uitkoopsom in natura te betalen, met bovengenoemde mogelijkheden, dan kan dit eventueel ook met goederen, inboedel of andere bezittingen die vermogen bevatten. Hier moeten jullie het dan wel samen over eens zijn.
Verdeling na de scheiding
Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen, dan hebben jullie beide recht op de helft van de overwaarde. Zijn jullie niet getrouwd in gemeenschap van goederen, maar juist op huwelijkse voorwaarden. Dan hebben jullie voorwaarden opgesteld en staat hierin beschreven hoe de verdeling zal plaatsvinden.
In de situatie van onderwaarde, waarbij de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning, zal het resterende te betalen bedrag verdeeld worden onder beide partners. De verlatende partner moet dit betalen aan de partner die in de woning blijft wonen.
Hypotheekrenteaftrek mogelijk
In het geval dat de hypotheek verhoogd moet worden, om na de scheiding in de woning te kunnen blijven wonen. Is er mogelijkheid tot hypotheekrente aftrek. Dit betekend dat de rente hierover fiscaal afgetrokken kan worden. Het kan ook zijn dat je ex-partner nog meebetaald aan de hypotheekrente, in dit geval mag hij of zij die rente nog twee jaar lang fiscaal aftrekken. Let er wel op dat jij de woning als hoofdverblijf gebruikt en je ex-partner de woning voor het eigenwoningforfait aangeeft in de aangifte. Een financieel adviseur kan jullie hierbij ondersteunen.