Geldverstrekkers maken verhuurmarkt toegankelijker dankzij verbetering taxatie

Op vrijdag 11 oktober is een nieuwe standaard voor de validatie van taxaties voor verhuurwoningen geïntroduceerd. Deze verbetering is voortgekomen uit een samenwerking tussen geldverstrekkers, brancheorganisaties, opleidings- en validatie instituten.

De markt voor verhuurhypotheken (buy-to-let) is nog jong, maar laat groei zien. Deze snelle groei legt ook een onvolwassenheid bloot. Bijvoorbeeld bij de wijze van taxeren. Zo bleken de specifieke eisen die geldverstrekkers aan het taxatierapport stelden sterk af te wijken van de standaard gevalideerde taxatierapporten. Ook bleken veel taxateurs niet de deskundigheid in huis te hebben om deze taxaties met vertrouwen uit te voeren. Resultaat hiervan was dat taxatierapporten vaak opnieuw bij taxateurs terecht kwamen met aanvullende vragen, wat het aanvraagproces onnodig inefficiënt en frustrerend maakte voor klant en adviseur.

Samenwerken om manier van taxeren bij verhuurhypotheken te verbeteren

Reden genoeg voor een aantal geldverstrekkers om contact op te nemen met onder andere het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) om taxaties voor verhuurwoningen te verbeteren. Dit leidde tot een grote samenwerking tussen geldverstrekkers, brancheorganisaties, opleidings- en validatie instituten om een nieuwe standaard voor taxeren op te stellen en te introduceren.

We zagen dat het taxatierapport een bottleneck was voor alle betrokken partijen.

Sietse van den Wijngaart, Product Manager Verhuurhypotheken bij Dynamic: “We zagen dat het taxatierapport een bottleneck was voor alle betrokken partijen. Klanten die per geldverstrekker een ander rapport nodig hadden, taxateurs die niet aan de gestelde voorwaarden konden voldoen en voor validatie instituten een grote diversiteit in kwaliteit van de taxatierapporten. Met deze nieuwe standaard hebben we dit door de keten heen weten te verbeteren.”

Vernieuwde tools
Na overleg tussen stakeholders zijn de volgende tools (her)ontwikkeld:

  • De ‘Berekening van de marktwaarde (in verhuurde staat)’;
  • De toelichting voor taxateurs hierop;
  • De Q&A over de ‘Berekening van de marktwaarde (in verhuurde staat)’;
  • Een aanpassing in het opleidingsprogramma van de grote opleiders;
  • Een aanpassing van de validatie-instructie als er sprake is van een gevalideerd taxatierapport voor een woning in verhuurde staat.

Voordelen nieuwe standaard taxatie

Een breed gedragen taxatierapport die de buy-to-let markt dient kan voordelen bieden aan alle spelers in de keten. Zo genieten klanten, adviseurs en geldverstrekkers van een voorspelbaarder proces dankzij deze nieuwe standaard. Daarnaast kunnen klanten erop vertrouwen dat hun gevalideerde taxatierapport bij de geldverstrekkers die hebben meegewerkt aan dit voorstel geaccepteerd wordt. Taxateurs die deze nieuwe standaard volgen blijven zo relevant voor deze groeiende doelgroep.
Alle taxatierapporten die vanaf heden bij validatie-instituten NWWI, Taxateurs Unie, Ivalidatie en TVI (Taxatie Validatie Instituut) worden ingediend, zullen op basis van deze nieuwe standaard gevalideerd worden. Taxateurs kunnen beroep doen op tools en opleidingen om zich de nieuwe standaard eigen te maken.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie