Groen licht voor Nieuw Kralingen

Aan de rand van het Kralingse Bos komt een nieuwe Rotterdamse stadswijk: Nieuw Kralingen. Het bestemmingsplan en het Bomenplan Nieuw Kralingen is inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld, waarmee de realisatie concreet wordt.
Eind vorig jaar zette de gemeente Rotterdam samen met Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK, bestaande uit ontwikkelaars Heijmans en ERA Contour) de handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst voor de nieuwe woonwijk. Het met een stijlvolle wijk worden, geïnspireerd op Kralingen, zonder een kopie te willen zijn. Hier wonen betekent verbonden zijn met de stad én de natuur.

‘Nieuw Kralingen wordt een prachtige groene wijk met ruimte voor gezinnen aan de rand van het Kralingse Bos.’

Bas Kurvers – wethouder

Maximaal 800 woningen

De ontwikkelcombinatie heeft voor de ontwikkeling van Nieuw Kralingen in de tussentijd al gronden verworven. De gemeente is daarnaast druk bezig met de verplaatsing van de uitvoeringslocatie van Stadsbeheer, in de volksmond de gemeentekwekerij genoemd. Insteek is de bouw van maximaal 800 woningen. De wijk zal ontstaan aan de westkant van het Kralingse Bos. Start van de bouw van de eerste woningen in Nieuw Kralingen staat gepland voor medio 2021. ‘Nieuw Kralingen wordt een prachtige groene wijk met ruimte voor gezinnen aan de rand van het Kralingse Bos. Het aantal woningen neemt met dit project met 800 toe. Dat is een van de grootste uitbreidingen binnen de ring van Rotterdam’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving).

Wonen aan het Kralingse Bos

Op en rondom de huidige locatie van de gemeentekwekerij wordt de nieuwe wijk gerealiseerd. Het merendeel van de bestaande bedrijven in de directe omgeving wordt ingepast en blijft in het gebied behouden. In de gemengde stadswijk worden veelal woningen voor gezinnen met hogere inkomens gerealiseerd, die in ruime woningen in de buurt van het stadscentrum komen te wonen. Daarnaast zal 10% van het totaalaantal woningen bestaan uit sociale huurwoningen en 10% uit middeldure huurwoningen. Nieuw Kralingen zal op deze manier voorzien in verschillende woonsferen en opvallende woningen. Samen met het aanwezige groen geeft dit Nieuw Kralingen haar charme.

Bosdreef verplaatst

De Bosdreef wordt in noordwestelijke richting verplaatst, zodat bewoners van Nieuw Kralingen direct toegang tot het bos hebben. Het doordachte stratenpatroon van Nieuw Kralingen maakt dat je vrijwel overal zicht hebt op het aangrenzende Kralingse Bos, met de oriëntatie op de Kralingse Plas. Groen en water vinden ruimschoots hun weg, wat maakt dat de wijk geruisloos over gaat in de natuur. Voor de gekapte bomen komen nieuwe exemplaren terug, zodat de rijke flora en fauna minimaal zo rijk blijft als hij nu is.

Visie Nieuw Kralingen

Nieuw Kralingen is een wijk op zich. De ligging naast het Kralingse Bos maakt dat in de directe omgeving uitstekende aanknopingspunten aanwezig zijn om ruimschoots in te zetten op natuurinclusiviteit. Zo wordt behoud en ontwikkeling van biodiversiteit gestimuleerd, wordt rekening gehouden met uiteenlopende biotopen en worden nestelgelegenheden in het architectonisch ontwerp geïntegreerd. Elke woning krijgt een eigen signatuur, die haar inspiratie ontleent aan het nabijgelegen Kralingen. Een aantal bijzondere Kralingse kenmerken zie je straks overal terug. Denk aan hoge plafonds, statige entrees met vestibules, rijke detailleringen en hoge glazen achtergevels.

2021 start bouw

Over een aantal jaar telt Nieuw Kralingen maximaal 800 woningen en een aantal voorzieningen. De woningen worden gefaseerd verkocht, verhuurd en gebouwd. In 2020 wordt het fundament van de wijk gelegd door het stedenbouwkundig plan van de 1e fase verder in detail uit te werken. Hierbij ligt het accent op de eerste 400 woningen. Naar verwachting kunnen eind 2020 de eerste woningen in de verkoop worden gebracht en kan medio 2021 met de bouw worden gestart.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie