Jullie hebben samen besloten om te gaan scheiden. Uiteraard willen jullie niet dat dit heel lang gaat duren. Om alles snel, voordelig en efficiënt te laten verlopen, moeten jullie weten wat er moet gebeuren en hoe jullie moeten handelen.
Staan jullie beide achter de scheiding en gunnen jullie elkaar na de scheiding het beste. Dan kunnen jullie gezamenlijk een mediator inschakelen. Hebben jullie niet de financiële mogelijkheden om de scheiding te regelen, dan kunnen jullie in aanmerking komen voor gratis scheiden. Hier kunnen jullie naar informeren bij de echtscheidingsmediator.
De echtscheiding opstarten
Na de beslissing om te gaan scheiden, kunnen jullie los van de mediator al een aantal zaken zelf regelen. Denk bijvoorbeeld aan de kinderen, het huis en jullie inboedel. Hierover moeten afspraken gemaakt worden. Hoe gaat het ouderschap er na de scheiding uit zien, waar gaan de kinderen wonen. Wie blijft er in het huis wonen, of gaan jullie beide de woning verlaten en komt het huis te koop. Hiervoor is het handig om een hypotheekadviseur voor te benaderen.
Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan zijn er al een hoop zaken besproken en vastgelegd bij de notaris. Hiermee zal tijdens de scheiding rekening worden gehouden.
Alle gemaakte afspraken worden uiteindelijk vastgelegd in een echtscheidingsplan. Voor de kinderen zijn jullie wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Als dit allemaal rond is dan kan een advocaat voor jullie het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank.
Wanneer jullie er samen niet uitkomen.
Staan jullie niet meer op goede voet met elkaar, en kunnen er gezamenlijk geen afspraken gemaakt worden. Dan kunnen jullie het beste direct een mediator inschakelen. De mediator kan bemiddelen tussen beide ex-partners en tot een goede oplossing komen. De gemaakte afspraken worden dan opgesteld en de echtscheiding ingediend bij rechtbank.
Wanneer een advocaat erbij halen
In het slechtste geval komen jullie er samen niet uit, en een mediator kan ook niets voor jullie betekenen. Dan is het noodzakelijk om beide een eigen advocaat in te schakelen. Jullie onderhandelen dan niet meer samen, maar jullie advocaten spreken dan namens jullie. Dit kost een hoop tijd, en brengt erg hoge kosten met zich mee. Maar uiteindelijk is de scheiding een feit.
Voorlopige voorziening aanvragen
Het kan zijn dat er zaken zijn die zo belangrijk zijn, dat ze niet kunnen wachten tot de scheiding is uitgesproken door de rechter. Dit gaat dan voornamelijk om zaken waar jullie het niet over eens zijn. Bijvoorbeeld wie er in jullie gezamenlijke huis blijft wonen tot de scheiding, of zaken rondom de kinderen. Voor deze zaken kan jullie advocaat een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter. Mocht een mediator jullie hier niet bij kunnen helpen, dan doet de rechter een tijdelijke uitspraak hierover. Deze is dan geldig tot de scheiding definitief is.
Kunnen jullie beide je vinden in de voorlopige voorziening, en vinden er geen belangrijke wijzigingen bij beide (ex) partners plaats, dan kan dit ook de einduitspraak van de rechter zijn. Bij wijzigingen kan er op elk moment een verzoek om aanpassing ingediend worden.
De echtscheiding indienen
De scheiding aanvragen moet via de rechtbank, door middel van een verzoek om echtscheiding. Jullie advocaat zal dit verzoek samen met het echtscheidingsconvenant indienen. Dit is het document waarin al jullie gemaakte afspraken staan. Bij gezamenlijke minderjarige kinderen moet hierbij ook het ouderschapsplan worden toegevoegd. Deze documenten samen zullen worden beoordeeld door de rechter die uiteindelijk een uitspraak zal doen over de scheiding. Deze procedure kan alleen door een advocaat worden uitgevoerd. In het geval dat jullie gebruik maken van een mediator, regelt de mediator dit met de advocaat die hierbij is aangesloten. Jullie hoeven hiervoor geen losse advocaat te regelen.
Gezamenlijk verzoek of eenzijdig
Wanneer jullie het gezamenlijk eens zijn over de scheiding, kunnen jullie samen de scheiding regelen met een advocaat. Dit noemen we een `gemeenschappelijk verzoek`.
Komen jullie er niet samen uit zoals hierboven al geschetst dan zal ieder een eigen advocaat in de hand nemen. Het kan ook zijn dat de andere partner nog niets weet over een aankomende scheiding. In dit geval spreken we over een `eenzijdig verzoek`. De andere partner zal dan bericht krijgen van de rechtbank door een aangetekende brief die wordt afgegeven door een deurwaarder. De partner die dit ontvangt kan met behulp van een eigen advocaat binnen 6 weken uitstel of bezwaar maken op de scheiding. De rechter zal een zitting laten plaatsvinden om beide partijen te horen over de scheiding. Uiteindelijk doet de rechter uitspraak over de scheiding.
Afronding van de scheiding
De rechter zal na de uitspraak alle documenten met afspraken zoals het echtscheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan opnemen in de echtscheidingsbeschikking.
Als de scheiding geheel is uitgesproken, dan kan de echtscheidingsbeschikking ingeschreven worden bij het register van de burgerlijke stand, waar het huwelijk was gesloten. Over het algemeen regelt de advocaat dit laatste proces van de scheiding, en is de scheiding afgehandeld.